Put u Prashanti Nilayam

Viza

Za putovanje u Indiju potrebna je viza koju izdaje INDIJSKO VELEPOSLANSTVO čije je sjedište u Zagrebu, Kulmerska ulica 23.
Sve informacije možete dobiti na broj telefona 01 4873 241.

Ašramska procedura

Kad dođete u Prasanthi Nilayam, prvo morate otići s putovnicom u Ured za odnose s javnošću (Public Relations Office ) radi prijave kao posjetitelja ašrama. Dragovoljci koji ondje rade uzet će vaše podatke i poslati vas s listom papira na sljedeća vrata u Ured za smještaj (Accommodations Office).

Ako je vrijeme nekoj od proslava ili je ašram vrlo napučen, možda ćete biti smješteni u nekom od velikih spavaonica (shed). U vrijeme kad je u ašramu manje posjetitelja, vjerojatno ćete biti smješteni u nekoj od soba, obično s još troje ljudi. Moguće je da ta soba bude vlasništvo nekoga tko je odsutan i da u jednoj od prostorija (kuhinji) budu pod ključem smještene njegove stvari.
Soba vam se privremeno daje na korištenje i ako bude ikakvih problema, trebate ih prijaviti na Odjel za održavanje (Maitenance Cell) pri Uredu za smještaj (Accommodations Office).

Svakih deset dana morate ponovo doći u Ured za odnose s javnošću (Public Relations Office) s vašom prijavnicom i računom te obnoviti svoju prijavu boravka. Uz to, morate svaki put platiti i naknadu za smještaj, koja je vrlo niska, a plaćate je u Uredu za smještaj (Accommodations Office).

Cijena sobe kreće se oko 100 Rupija dnevno (1 EURO = oko 50 Rupija) i to se ovisno o sobi, dijeli li se na dva ili na četiri osobe. Svi četvero moraju ići zajedno svakih deset dana do Ureda obnoviti boravak. Ako ste smješteni u zajedničkoj spavaonici, shedu, tada vas boravak stoji oko 20 Rupija dnevno.

Boravak u ashramu  ograničen je  na mjesec dana i nije moguće produljiti boravak u ašramu, no u u Puttaparthiju ima veliki broj malih hotela i pansiona po vrlo pristupačnim cijenama.

Novije spavaonice imaju na prozorima i vratima mreže protiv komaraca, ventilatore, zapadnjačke zahode i umivaonike. Ako hoćete biti sami sa svojim mislima, više ćete mira imati u zajedničkoj spavaonici - shedu. No naše želje tu nisu u prvom planu jer moramo učiniti točno onako kako nas službenici dragovoljci u Uredu zamole da učinimo i molim vas da shvatite koliko je njihov posao težak, posebno u vrijeme brojnih proslava kad se orgomna rijeka ljudi iz cijelog svijeta slije u ashram. Službenici  će susretljivo saslušati vaše  probleme, no, zbog jezičnih i kulturoloških razlika, nikakve rasprave i beskrajne diskusije nemaju smisla. Bolje se naprosto prilagoditi.
I u ovako jednostavnoj životnoj situaciji možemo učiti. Sathya Sai Baba napominje  da griješimo kad nastojimo promijeniti Kreaciju. Mnogo je bolje preispitati svoje vlastite greške i promijeniti sebe.
U tom kontekstu, može nam biti teško boraviti u maloj sobi s tri stranca, no i to  je proces učenja u kojem učimo najviše o sebi samima. srca.

Ašramska pravila moraju se strogo poštovati: svjetla se gase u 21 h, muškarci i žene ne smiju biti zajedno, treba paziti na osobnu vrijednu imovinu (za ljude u spavaonicama postoje mali sefovi u "Public Relations Officeu"), zabranjene su droge, cigarete, alkohol i meso, zabranjeno je korištenje jakih potrošača struje koji bi mogli dovesti do pregaranja starih električnih instalacija, a za slušanje glazbe treba koristiti slušalice.

Kako bismo najbolje iskoristili naše vrijeme u ašramu, društvene kontakte trebamo svesti na minimum.

Boravak unutar ašrama je izvanredna vježba za duhovni život: jednostavan život, čiste misli, pročišćenje ega i želja.