Gayatri mantra

 

Oṃ bhūr bhuvaḥ svaḥ

tat savitur vareṇyaṃ

bhargo devasya dhīmahi

dhiyo yo naḥ pracodayāt

 

Značenje:

O Majko! Ti koja boraviš u trima Kalama (vrijeme: prošlost, sadašnjost i budućnost),

u trima Lokama (područja: nebo, zemlja i niža područja)

 i u trima Gunama (svojstva: Satva, Rajas i Tamas);

 osvijetli moj intelekt i rasprši moje neznanje upravo onako kao što svjetlost Sunca raspršuje tamu.

 Molim te, učini moj intelekt smirenim, jasnim i svijetlim.

 

O Gayatri mantri

Gayatri mantra smatra se majkom Veda. Premda je sačuvana u Vedama, njezina je vrijednost univerzalna jer predstavlja meditaciju na Svjetlo putem kojeg se cijeli svemir (pojavni i subjektivni) manifestira i objavljuje – temelj, korijen i okrilje svekolike mijene. Ona je ujedno i molitva upućena tom Vječnom svjetlu radi stjecanja duhovnih uvida. Riječ Gayatri izvedena je iz: „GAYAntam TRIyate Iti“ što znači: „što štiti onoga koji to pjeva.“ Gayatri posvećuje govor, prosvjetljuje inteligenciju, štiti životnu energiju, um i osjetila. 

Od čega se sastoji:

„Može se reći da se Gayatri sastoji od tri dijela: (1) pohvale, (2) meditacije, i (3) molitve. Na početku je pohvala Bogu, zatim meditiramo sa štovanjem, i na kraju molimo Božansko da nam  probudi i ojača intelekt, čovjekovu sposobnost razlučivanja.“ - Govor S.S.B., 20.6.1977.

Što Gayatri čini za vas:

„Gayatri mantra zaštititi će vas od zla gdje god da jeste – na putu, na poslu ili kod kuće. Zapadnjaci su istraživali vibracije proizvedene ovom mantrom i otkrili su, kad se recitira s ispravnim naglaskom kako je to navedeno u Vedama, atmosfera  postaje vidljivo osvijetljena. Dakle,  kada se pjeva ova mantra,  Brahmaprakasha- sjaj Boga, spustiti će se na vas, prosvijetliti vaš intelekt i osvijetliti vaš put. Također ponavljajte santhi tri puta na kraju, jer će to ponavljanje dati santhi ili mir vašem tijelu, umu i duši.“ - Govor S.S.B., 20.6.1977.

Kada bi trebali pjevati Gayatri

Sathya Sai Baba preporučuje redovito pjevanje Gayatri mantre barem dva puta dnevno – ujutro i navečer. Ako okolnosti dopuštaju, poželjno ju je pjevati i u podne. Moguće ju je pjevati naglas ili ponavljati u sebi.

„Nikada ne odustajte od Gayatri; možete odustati ili ignorirati bilo koju drugu mantru ali bi trebali pjevati Gayatri barem nekoliko puta dnevno“ – Govor S.S.B., 20.6.1977.