Slobodanka Martan: Dar najveći od svih

Knjiga Dar najveći od svih zbirka je lutkarskih igrokaza čiji je sadržaj namijenjen djeci predškolskog uzrasta i nižih razreda osnovne škole.

U njima autorica Slobodanka Martan podsjeća i djecu i odrasle na neprocjenjivo blago koje je unutar svih nas, na ljudske vrijednosti - istinu, mir, ljubav, nenasilje i ispravnost. I ne samo da podsjeća, već i pomaže da ih iznjedrimo i podarimo sebi i drugima.

Istina i laž nadmeću se u ovim igrokazima tako uvjerljivo pa se na mahove stječe dojam da bi laž mogla pobijediti, međutim, neočekivani, intrigantni obrat radnje vodi do konačne pobjede istine. Nakon rugalica slijede isprike, nakon ljutnje zagrljaji, a između toga dvoga ima borbe, pjesme, ustrajnosti, čekanja, tišine. Autorica lakim perom tka priču koja u djetetu malo-pomalo razmotava čvorove sukoba, smekšava tvrdoću stavova, dočarava radost praštanja, povezuje pokidane niti prijateljstva i vodi u sigurnu luku prihvaćanja i zajedništva.

Sastavni dio igrokaza su i četiri pjesme na temu vrijednosti i vrlina kantautora Ranka Milića koje je on ranije (Split, 2009.) objavio u knjizi i na CD-u pod naslovom Osmijeh od uha do uha.

Pjesme imaju ulogu lajtmotiva, provlače se kroz igrokaze uvijek iznova ponavljajući i naglašavajući glavnu temu, odnosno glavnu vrijednost o kojoj je u igrokazu riječ.

Naslovi ovih pjesama su: Jer ljubav je dar, Ništa mi nije teško, Neću se ljutiti i Pošten čovjek mirno spava. Ovdje ih možete i poslušati.

CIJENA: 70 kn

Poslušajte pjesmu Neću se ljutiti na ovom linku:

Neću se ljutiti

Poslušajte pjesmu Ništa mi nije teško na ovom linku:

Ništa mi nije teško

 

Poslušajte pjesmu Pošten čovjek mirno spava na ovom linku:

Pošten čovjek mirno spava

 

Poslušajte pjesmu Jer ljubav je dar na ovom linku:

Jer ljubav je dar