Pričobudilice – priče o svjetlu

U Narodnoj knjižnici „Petar Preradović“ u Bjelovaru, u sklopu odgoja u duhu ljudskih vrijednosti, dana 12.11.2015. u 19 sati, održano je predavanje pod nazivom Pričobudilice – priče o svjetlu koju su vodile  Tina i Rajna Gatalica, članice SSC Bjelovar.

U toploj, gotovo kućnoj atmosferi uz zapaljene svijeće, potkrovlje Narodne knjižnice ubrzo se ispunilo većinom odraslima koji su s nestrpljenjem iščekivali svaku sljedeću priču koje su sve okupljene vratile u djetinjstvo, u vrijeme kad su nam roditelji, djedovi i bake pričali priče pred spavanje, a mi bismo otplovili u mašti u neke nove i daleke svjetove iz bajki.

Pričobudilice su započele hasidskom narodnom pričom pod nazivom „Mjesto u šumi“, potom je uslijedila narodna bajka „Nasljednik kraljevstva“ te „Sunce i vjetar“ od Ezopa, koju je prepričala Vesna Krmpotić.

Da se Pričobudilice ne bi pretvorile samo u pričanje priča, pobrinula se glazbena pratnja – braća Boris i Marko Damljanović koji su zapjevali indijansku molitvu „Huake leno,leno“ (Ja sam jedno sa vječnim suncem), a svi su im se rado pridružili i ubrzo je potkrovlje knjižnice odzvanjalo pjesmom i pljeskom prisutnih .

Nakon indijanske molitve, Tina je ispričala priču pod nazivom „Priča o Zorku“, bajku Ivane Brlić-Mažuranić, a nakon toga se ponovo zapjevalo – vedsku himnu pod nazivom „Postoji svjetlo koje svijetli nad svima nama“. Potom su uslijedile priče „Čovjek koji je tražio istinu“ (zapisao Jorge Bucay), „Kako razlikovati dan od noći“ (anegdota, Anthony De Melo) i naposljetku rumunjska narodna bajka „Tri zlatne vlasi“. Pričobudilice su završile pjesmom „Znam negdje mjesto ima“ (Jalta,Jalta), a razdragani posjetitelji su pjevali i svima je bilo pomalo žao što je došao kraj tom prekrasnom druženju.

Za kraj su posjetitelji  otvorili poruke duhovnog sadržaja koje su im na početku predavanja podijeljene, a na radost svih prisutnih na poklon su bili podijeljeni CD-i „Meditacija na svjetlo“ i tako je svatko mogao sa sobom ponijeti dio božanskog svjetla koje je svijetlilo tijekom cijelog predavanja i obasjalo srca svih prisutnih.